Hozzávalók:
8-10 db kis fa nyárs
60 dkg sertéscomb (soványabb)
12,5 dkg gyulai szárazkolbász
25 dkg burgonya (apróbb)
25 dkg édesburgonya
1 db/kb 25 dkg padlizsán
2 szép szál/kb 25 dkg fehérrépa
50 dkg csiperke gomba (nagyobbacska fejek)
3 fej/kb 15 dkg kisebb lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
4 dl görög joghurt
1 fej/ kb 50 dkg jégsaláta
Ízesítéshez:
újabb 3 gerezd fokhagyma, 3 deci tej, hidegen sajtolt olaj (oliva, máriatövis, lenmag, egyéb), vaj, só, bors, sültkrumpli fűszerkeverék, egyéb húsfűszer
A recept alapján – becslésem szerint – 5 adag étel jön ki.
1 adagra jutó számadatok:
kalória: 675 kcl
szénhidrát: 32 g
fehérje: 40 g
zsír: 41 g
rost: 8,5 g
Elkészítési idő:
60 perc, ezen belül: 35-40 perc aktív és 60 perc sütés
aktív: 5 perc húspác összeállítása, 20 perc zöldség pucolás, 10-15 perc nyársra húzás
Elkészítés:
Előkészítés:
3 dl tejbe nyomjunk bele 3 gerezd fokhagymát
A combot vágjuk nagyobb kockákra, kb 2*2 ujjnyira
A fokhagymás tejbe áztassuk be a felkockázott húst és tegyük hűtőbe pihenni pár (2-3) órára.
Következő lépés:
Vegyük ki a húst, mossuk le róla a tejet és a fokhagymát
A zöldségek közül a 2 féle krumplit pucoljuk meg (ha elég apró "sima"krumplit vettük, akkor ő maradhat héjában is)
Tegyük be a sütőbe a 2 féle krumplit és a húst 20 percre 160-180 fokra, vajjal és kis fűszerrel sütőzacskóban vagy fóliával lefedve. (több idő kell nekik, mint a többi hozzávalónak)
Amíg elősül a hús és a krumpli, addig pucoljuk meg az összes zöldséget, én nagyobb darabokat javaslok, mert sütés közben úgyis sokat veszít a nedvesség tartalmából
Következő lépés:
Vegyük ki az elősütött húst és a krumplit a sütőből, várjunk 2-3 percet, hogy meg tudjuk fogni, ne legyen túl meleg. A sütőt ne kapcsoljuk ki.
Kezdjük el megcsinálni a nyársakat. Csak kreatívan! Fűszerezni ízlés szerint. Mindent tűzzünk fel! Én 9 nyársat tudtam csinálni ebből az adagból. 2 nyársat ettem meg egyszerre és nagyon jól laktam, kicsit sok is volt.
Tepsire tegyünk sütőpapírt és arra tegyük a nyársakat, majd a végén tegyünk rá kis vajat.
Ha készen vannak a nyársak, akkor mehetnek is a sütőbe kb 40 percre. Mindenképpen sütőzacsiba vagy fóliával lefedve javaslom, mert kiszárad.
Következő lépés:
Amíg sül az étel, addig vágjuk apróra a jégsalit és csináljuk meg a mártogatóst.
A jégsali egyszerű. Őt majd tálaláskor vmilyen hidegensajtolt olajjal javaslok meglocsolni és ici-picit megsózni, valamint rácsepegtetni ide is a mártogatósból.
A mártogatós - 5 adagra – az 4 dl görögjoghurt, 3 gerezd fokhagyma kis só kis bors. Fontos, hogy a joghurt görög legyen, mert a magas zsírtartalom miatt ez lassabban szívódik fel.
Következő lépés:
A végén az aprított salira jöhetnek a kész nyársak, mellé a mártogatós!
Bővebben a hozzávalókról:
60 dkg sertéscomb (soványabb): 810 kcl, 0 g szénhidrát, 122 g fehérje, 32 g zsír, 0 g rost
12,5 dkg gyulai szárazkolbász: 600 kcl, 3 g szénhidrát, 21 g fehérje, 60 g zsír, 0 g rost
25 dkg burgonya (apróbb): 200 kcl, 38 g szénhidrát, 5 g fehérje, 0 g zsír, 7 g rost
25 dkg édesburgonya: 215 kcl, 43 g szénhidrát, 4 g fehérje, 0 g zsír, 7,5 g rost
1 db/kb 25 dkg padlizsán: 63 kcl, 9 g szénhidrát, 2,5 g fehérje, 0 g zsír, 7,5 g rost
2 szép szál/kb 25 dkg fehérrépa: 90 kalória, 7,5 g szénhidrát, 7,5 g fehérje, 2 g zsír, 8 g rost
50 dkg csiperke gomba (nagyobbacska fejek): 110 kcl, 11 g szénhidrát, 15 g fehérje, 1 g zsír, 5 g rost
3 fej/kb 15 dkg kisebb lilahagyma: 63 kcl, 15 g szénhidrát, 1.5 g fehérje, 0 g zsír, 2 g rost
3 gerezd fokhagyma: 13 kcl, 3 g szénhidrát, 0 g fehérje, 0 g zsír, 0 g rost
4 dl görög joghurt: 500 kcl, 20 g szénhidrát, 15 g fehérje, 40 g zsír, 0 g rost
1 fej/ kb 50 dkg jégsaláta: 70 kcl, 10 g szénhidrát, 5 g fehérje, 0 g zsír, 6 g rost
Ízesítéshez:
újabb 3 gerezd fokhagyma: 0 kcl
3 deci tej: 0 kcl
hidegen sajtolt olaj (oliva, máriatövis, lenmag, egyéb): kb 3-4 cent elég, ez 300 kcl, 30 g zsír
vaj: kb 5 dkg elég, ez 350 kcl, 40 g zsír
só, bors,
sültkrumpli fűszerkeverék
egyéb húsfűszer
Bővebben:
Szóval ez a recept azért klassz szerintem, mert nagyon sok variációja létezhet. A hús fajtáját, a zöldségeket szabadon lehet variálni, egy-egy hozzávalót kivenni, hozzátenni. Praktikus, kreativitást ösztönző és látványos étel. Variációja lehet pl a csirkés-ananászos barbecues-s, vagy a tarjából készült paprikával-paradicsommal nyársra tűzött, és a többi.
Akinek az a célja, hogy minél kevesebb kalóriát vigyen be, az lespórolhatja a kolbászt és a krumpliféléket. Ezutóbbiak a lespórolása a 160 grammos szénhidrát diétát szigorúan tartóknak is indokolt lehet. Továbbá még sok kalóriával lehet csökkenteni az össz kalóriaszámot, ha az olajból és a vajból kevesebbet használunk, azonban ezek teljes elhagyása nem javasolt, mivel sok vitamin zsírban oldódik, illetve a tápanyagok együttes felszívódását is lassítja! Valamennyi zsiradék kell és kész!
Az alapanyagok közül a lenmagolaj a koleszterinre van jótékony hatással, a máriatövisolaj pedig a máj „védőszentje”.
Hidegen sajtolt olajat nem javasolt hevíteni, mert megbomlik a kémiai szerkezete, ezért a sütéshez vajat írtam, ezt javaslom betartani. Vaj helyett lehet más állati eredetű zsiradék (kacsa, libazsír pl). A magam részéről falrafestett ördögként kerülöm már jó egy évtizede a margarint és finomított olajokat. Elég annyi, hogy én ezeket nem tartom emberi fogyasztásra alkalmasnak, illetve ismertem több MOL-nál dolgozó volt kollégát is, akik megerősítettek abban, hogy ez nem étel.. Éppen ezért túl sok rántott ételre nem fogtok bukkanni a blogomban. �
Ha valaki kevesli az étel szénhidrát tartalmát, akkor javaslok mellé házi készítésű teljes kiörlésű (tk) lisztből készült lepénykenyeret, v bármi más tk lisztből készült kenyér/cipó félét. Ezzel nő a kalória is olyan 150-250 kcl-val, de mindenki maga dönt, hogy mit hogy szeretne enni. Egy ilyen lepénykenyér szénhidráttartalma átlag 20-30 g, közel 0 g zsír és fehérje mellett, és átlag 4-6 g rosttartalommal. De ez nagyban függ az összetevőktől, mérettől.